dinsdag 11 juni 2019

Verwar werkgeluk niet met tevredenheid

Nee, niet elk bedrijf hoeft een Chief Happiness Officer te benoemen. Maar een beetje aandacht voor werkgeluk kan geen kwaad. “Als jij het gevoel hebt dat je werk ertoe doet, kun je zelfs de rotklusjes met een goed gevoel uitvoeren.”

Gratis fruit, een sportschool in de kelder, de allerhipste werkplekken en massages onder werktijd: een beetje werkgever biedt zijn medewerkers minimaal een van deze zaken. Werkgeluk gaat echter over meer dan dat, zegt Maartje Wolff, werkgeluktrainer en een van de oprichters van Happy Office: “Die extra’s op kantoor gaan over werktevredenheid. Werkgeluk gaat over de betekenis van je werk, de voldoening die je eruit haalt, of je plezier ervaart en hoe je met je collega’s in verbinding staat.”

Onderzoek naar werkgeluk
Onderbouwd met onderzoek uit de positieve psychologie krijgt het onderwerp werkgeluk de laatste jaren steeds meer aandacht. Dat onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat werkgeluk weerbare mensen oplevert, die beter met verandering kunnen omgaan. Ook zorgt werkgeluk voor een betere werknemerservaring, waardoor talent jouw organisatie minder snel verlaat en je ook aantrekkelijk bent voor nieuw talent.

Daarnaast levert werkgeluk productievere mensen op, al zou dat volgens Wolff niet het primaire doel moeten zijn van hiermee bezig zijn. “Organisaties realiseren zich steeds vaker dat zij als werkgever ook een taak hebben voor hun mensen en in de maatschappij; het gaat niet alleen om geld verdienen.” En bovendien, zegt Wolff: “Mensen brengen in hun leven zo’n 80- tot 90 duizend uur op hun werk door. In die tijd wil je wel iets meer dan alleen tevreden zijn.”

Rotklusjes afschuiven
Als je je als manager of hr-medewerker wilt gaan bezighouden met werkgeluk, zul je eerst jezelf moeten vragen hoe het met je eigen werk zit. “Van welke taken word je blij, waar krijg je energie van en op welke momenten lekt er energie weg? Op basis daarvan kun jij je werk beter indelen.” Dat gaat niet over het afschuiven van rotklusjes. Wolff: “Als jij het gevoel hebt dat je werk ertoe doet, kun je zelfs de rotklusjes met een goed gevoel uitvoeren.”

Werkgeluk binnen je organisatie agenderen hoeft helemaal niet gepaard te gaan met grootse projectplannen. “Alleen al door dit soort vragen ook aan je mensen te stellen lever je een bijdrage. Aandacht geven aan je mensen, naar ze luisteren, ze helpen bij het anders verdelen van hun taken is al van grote waarde.”

Niet alleen de organisatie heeft er trouwens iets aan als het werkgeluk van medewerkers een impuls krijgt. Ook jijzelf, belooft Wolff. “Als je je bezighoudt met het werkgeluk van anderen, kan dat meer betekenis geven aan je werk. Je levert een bijdrage aan het centraal stellen van de mensen in je organisatie. Ook je eigen werkgeluk krijgt hierdoor een boost.”

The happy secret to better work
In onderstaand filmpje deelt psycholoog Shawn Achor in een razend tempo en als een ware stand-up comedian ook nog wat inzichten in werkgeluk. “Een positief brein is 31% productiever en je bent 37% beter in verkopen.” (bron: Intermediair | Mirjam Streefkerk)

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.