woensdag 12 december 2018

Waarom stilte zo goed is voor je brein

We leven in een wereld die altijd doorgaat en waar het bijna nooit stil is. Dat is slecht voor onze gezondheid. in 2011 noemde de Wereld Gezondheid Organisatie geluidsvervuiling een ‘moderne plaag’, concluderende dat er veel bewijs is dat blootstelling aan geluid een negatief effect heeft op onze gezondheid.

We vullen onze oren constant met muziek, tv, radio. podcasts en natuurlijk de geluiden die we constant in ons hoofd produceren. Hoeveel momenten spendeer jij per dag in volledige stilte? Dat zijn er vast niet veel.

Aangezien onze omgeving steeds luider wordt zoeken meer mensen de stilte op. Of ze nou elke ochtend voor 10 minuten even van de stilte genieten of zelfs naar een stilte retreat gaan, ze gaan voor stilte. Ook gemotiveerd om wat extra stilte in je leven te brengen? Hieronder vind je 4 (wetenschappelijk onderbouwde) redenen waarom stilte zo goed is voor je brein – en hoe tijd voor stilte maken je minder gestrest, beter gefocust en creatiever laat voelen:
 

 1. Stilte vermindert stress en spanningen
  Het blijkt dat geluidsvervuiling leidt tot een hoge bloeddruk, hartaanvallen en een verminderd gehoor en verminderde algehele gezondheid. Volgens onderzoek zorgen harde geluiden ervoor dat het stresshormoon cortisol vrijkomt. Onderzoek gedaan in 2004 door Dr. Craig Zimring toont aan dat hogere geluidslevels op de couveuse afdeling van ziekenhuizen kan leiden tot een hogere bloeddruk, verhoogde hartslag en onregelmatige slaappatronen bij de patiënten.

  En zoals te veel geluid stress en spanning kan veroorzaken heeft de wetenschap ook ontdekt dat stilte het tegenovergestelde effect heeft. Stilte kalmeert juist het brein en het lichaam. Een onderzoek wat in 2006 is gepubliceerd in Heart suggereert dat 2 minuten stilte meer ontspannen is dan 2 minuten luisteren naar ontspannende muziek.
   
 2. Stilte vult onze mentale reserves aan
  In ons dagelijks leven krijgen we van alle kanten input. Wanneer we eindelijk rust en stilte hebben kan ons brein bijkomen en zichzelf weer opladen. De constante prikkelingen van ons leven plegen een behoorlijke aanslag op ons brein. Hierdoor kunnen we onze aandacht er minder goed bijhouden en raken we snel afgeleid, vinden we het moeilijk om problemen op te lossen of met nieuwe ideeën te komen. Maar de brein kan zich herstellen als het in een omgeving is waar het minder prikkels krijgt dan normaal. Als het stil is -bijvoorbeeld als je een boswandeling maakt – kan je brein weer opladen en alles in alle rust verwerken.
   
 3. Als het stil is zetten we ons brein onbewust op de ‘standaard modus’
  De standaard modus van ons brein wordt geactiveerd als we bv dagdromen, mediteren, fantaseren of onze gedachtes gewoon laten dwalen. Als ons brein op deze modus staat dan kunnen we eindelijk een connectie maken met onze gedachtes, herinneringen en ideeën. Hierdoor kunnen we onze ervaringen beter verwerken, zijn we empathischer, creatiever en kunnen we beter aan zelfreflectie doen. Om de in de standaard modus te komen moeten we eerst loskomen van afleidingen en stilte is een manier om hier te komen.
   
 4. Stilte zorgt voor vernieuwing van de hersencellen
  In 2013 werd op muizen getest wat het effect was van omgevingsgeluid, ruis,   onverwachte geluiden en stilte op hun brein. Hierbij kwamen ze erachter dat 2 uur stilte ervoor zorgde dat hersencellen werden vernieuwd in de hippocampus (het gedeelte van de hersenen wat geassocieerd wort met leren, geheugen en emotie). Hoewel voorbarig wordt gesuggereerd dat stilte therapeutisch kan werken bij aandoeningen als depressie en Alzheimer.



Op Herhealth.nl vind je artikelen die je handvatten geven voor een gezond en gelukkig leven! Wij willen je inspireren om het beste uit jezelf te halen en te genieten van het leven. Dit doen we door het schrijven van artikelen over relaties, persoonlijke groei en gezondheid en plaatsen we gezonde en lekkere recepten.

  Uw internetbrowser is verouderd.

  Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.