woensdag 14 maart 2018

Wat is jouw passie?

Wat is passie?
In het woordenboek wordt het volgende gegeven:
zn v passie (-s mv) [ˈpɑsi] sterk gevoel van liefde;= hartstocht

Passie is dus hartstocht. Hartstocht is letterlijk dat het tocht vanuit je hart. Je hart staat dan open. Als je iets met passie doet dan stroomt het vanuit het hart. Een andere vertaling voor passie is “iets wat je zielsgraag doet”. Kortom als je iets vanuit passie doet dan doe je het vanuit je hart en ziel!

Hoe herken je passie?
Als je een activiteit met passie doet dan vergeet je vaak de tijd!  Vaak ga je zo op in je bezigheid dat je geen besef hebt van je omgeving en soms zelfs jezelf vergeet. Passie is dan hetgeen wat je een goed gevoel geeft en waar je diep van binnen warm van wordt. Wanneer je met je passie bezig bent dan ben je in flow. Passie geeft je energie en verveelt nooit. Passie is aanwezig wanneer  je vaardigheid overeenkomt met je uitdaging. Passie gaat vaak samen met talent. Je zou kunnen zeggen dat talent hetzelfde is als “passie ter uitvoering”. Mensen die hun passie tot uitvoering brengen zijn erg enthousiast en zeer energiek. Ze zijn  in staat om de mooiste dingen te bewerkstelligen. Passie kan een onderdeel van een activiteit zijn. Als een van je hobby’s schilderen is, kan je passie  iets creëren zijn! Als je  graag vrijwilligerswerk doet dan kan het  je passie zijn om iemand te helpen. We hebben allemaal een passie. Vraag maar eens aan iemand wat zijn hobby is en wat hij zo fijn vindt aan deze hobby. Op deze manier kom je er achter wat zijn passie is. Als er te weinig passie in je werkzaamheden zit dan kost dit veel energie.

Het belang van passie
Passie is je drijfveer. Passie geeft je kracht, energie, hoop en geluk. Passie is hetgeen wat je van nature graag doet. Passie geeft vorm,betekenis en inhoud aan je leven. Passie geeft je motivatie, energie en kracht. Passie laat je hart stromen. Passie komt vanuit je diepste kern, je ”ziel”. Als je werk je passie is, hoef je nooit meer te werken!

Hoe weet ik wat mijn passie is?
Er zijn diverse methodes om er achter te komen wat je passies zijn. Passie is het antwoord op de volgende vragen:

 • Wat doe je het liefst?
 • Waar ben je goed in?
 • Wat zou je doen als je niet meer hoeft te werken?
 • Wat zou je de hele dag kunnen doen?
 • Wat kan je eindeloos doen?
 • Wanneer vergeet jij de tijd?
 • Waar krijg je ontzettend veel energie van?
 • Waar word je warm van?

Passie heeft te maken met je levensdoel. Waar sta jij voor? Waar sta jij absoluut achter? Wat vind jij belangrijk in het leven? Waarvoor ben jij hier op aarde?. Je kunt de vragen ook omdraaien. Waar ben ik absoluut allergisch voor? Waardoor raak ik geïrriteerd? Waarvan word ik boos? Waar word ik futloos van? Het tegenovergestelde van dit antwoord is voor jou belangrijk.

Wat is jouw passie?
De volgende uitgave van het Tijdschrift Positieve Psychologie heeft als thema: Passie. Wij zijn nieuwsgierig naar jouw passie!
Omschrijf jouw passie in max. 200 tekens. Uit de reacties zal een selectie worden opgenomen in het tijdschrift. 

Onder de inzendingen worden 5 exemplaren van het boek ‘Mag ik je (G)een advies geven? in 6 stappen van probleem naar oplossing met de methode coachende gespreksvoering’, geschreven door Huub Buijssen, verloot. Als je in aanmerking wilt komen voor dit boek, vul dan zeker je naam en e-mailadres in bij je reactie. Winnaars worden 4 april  per mail geïnformeerd.
 

Laat je ‘passie’ achter via onderstaand formulier 

  Uw internetbrowser is verouderd.

  Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.