maandag 14 oktober 2019

Weggeefactie: Negativiteit Mania

De waan van het negativiteitsdenken

Onze samenleving is doordrenkt van negativisme: de media brengen vooral slecht nieuws, het onderwijssysteem is gericht op het vermijden van onvoldoendes en werknemers krijgen vooral te horen wat ze niet goed doen. Het gevolg: een epidemie van burn-out, depressiviteit, intolerantie en narcisme. Negativiteitsdenken heeft grote gevolgen voor onze samenleving. Het creëert politieke onrust en zorgt voor een afname in solidariteit, creativiteit en welzijn en dat terwijl we leven in de meest veilige en welvarende periode in de menselijk geschiedenis.

Hoe zijn we in deze negativiteitswaan terecht gekomen? Hoe kan het dat we massaal verblind zijn? De oorzaak moet gezocht worden in de beperkingen van het menselijke denken. Mensen hebben van nature een alarmerend brein dat neigt naar korte termijn denken, zelfoverschatting en met een gevoelige antenne voor gevaar. Historisch gezien was dit belangrijk om te overleven, maar in de moderne tijd zit dit ons steeds meer in de weg. Zeker nu de technologie voortraast en de consequenties van onze denkfouten steeds groter worden.

Recente inzichten uit de hersenwetenschappen en psychologisch onderzoek bieden gelukkig aanknopingspunten om het tij te keren. Innovatieve bewegingen binnen de journalistiek, onderwijs en bedrijfsleven wijzen de weg naar een nieuwe, meer constructieve manier van samenleven. Iets waar iedereen aan kan bijdragen.

In samenwerking met uitgeverij AnderZ mogen we vijf exemplaren van het boek Negativiteit Mania weggeven. Deze weggeefactie loopt t/m dinsdag 29 oktober. Winnaars worden woensdag 30 oktober per e-mail geïnformeerd. Klik hier om mee te doen aan deze weggeefactie.


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Sonja de Haart - 28 oktober 2019

Positiviteit kan niet bestaan, wanneer er geen negativiteit is. Maar hoe kan je negatief positief brengen, blijft de uitdaging.


Marlies - 23 oktober 2019

Op de dag dat ik deze mail binnenkreeg was het dieptepunt in mijn loopbaan. Wijzende vingers, dreigementen etc. Ik ben benieuwd hoe dit tij te keren. Hoe mooi zou het zijn als we meer vanuit ons dan vanuit ik en jij gaan denken.


hatta smit - 22 oktober 2019

iedere tijd heeft een eind en een nieuw begin. Volgens Hesse heeft ieder tijdperk zijn mooie en nare kanten. Als twee tijden elkaar overlappen is het mooie extra mooi maar het negatieve extra negatief. Met de Spiral dynamics als model is het duidelijk dat we in een heel spannende tijd zullen aankomen en de stap van eigen succes naar gemeenschap zullen maken. Een zegen om in deze tijd te mogen leven en ervaren.


Margriet Klomp - 21 oktober 2019

Ik heb al heel lang de gedachte dat we ons teveel fixeren op de negatieve kant van zaken. Die moet altijd beter. Wanneer is het 'goed'? Onze gezondheid en functioneren wordt hier enorm door beïnvloed, negatief wel te verstaan. Mensen stimuleren in wat ze goed doen en daar waar nodig ontwikkelen in wat ze willen leren. Dit komt de kwaliteit van leven en functioneren ten goede. Het is fijn dat onderzoek daarbij eindelijk ondersteuning biedt in bewijs. Het is jammer dat we dat zoo nodig hebben op iets te kunnen/willen veranderen. Dat allemaal gezegd hebbende ben ik enorm nieuwsgierig naar dit onderzoek en hoe we het tij kunnen keren in breder opzicht.


Han Vossen - 21 oktober 2019

Interessant! Ik geloof zelf sterk in het accentueren van de positieve kant der dingen.


EM - 21 oktober 2019

Iedereen kan bijdragen door het positieve te benadrukken: er gaat heel veel goed!


Bas van Schijndel - 21 oktober 2019

Een bekend en groeiend probleem, waar ik dagelijks mee te maken krijg in mijn werk!


Tirza van Elk - 20 oktober 2019

Als revalidatietherapeut ben ik zeer geïnteresseerd.


Amber de Rooij - 18 oktober 2019

Het onderwerp spreekt me erg aan. Ik probeer met mijn website filmsandflourishing.nl ook het tij te keren. Ik hoop in aanmerking te komen voor het boek en kan er wellicht over bloggen op mijn site!


Alexandra Maas - 18 oktober 2019

Zeer interessant onderwerp. Ik probeer de negativiteit zoveel mogelijk te filteren maar er lijkt vaak geen einde aan te komen.


Robin Schattefor - 18 oktober 2019

Deze waan laat ik graag achter me


Ghislaine Keyzer - 18 oktober 2019

wat een relevant onderwerp. Wanhoop en somberheid liggen enorm op de loer bij steeds meer clienten van mij. ben erg benieuwd naar het boek!


Thea - 18 oktober 2019

Ben zo toe aan positiviteit, het negatieve in mijn leven zuigt mij helemaal leeg, maar hoe komt het positeve in mijn leven.


Martine Reitsma - 18 oktober 2019

Dit boek kan bijdragen om ons BEWUST te worden van de negativiteitsspiraal waarin wij leven om vervolgens naar een positief leven te kunnen gaan.


Kim Mulder - 18 oktober 2019

Bezig met mijn cursus positieve psychologie is dit het tegengeluid waar ik ook wel meer van zou moeten weten.


IAP - 18 oktober 2019

Een kans om via onszelf naar de ander toe meer positief te worden ... thx


Arnold van der Bijl - 18 oktober 2019

Positief over Negatief


Helmi - 17 oktober 2019

Misschien een mogelijkheid om uit de depressie te komen? Ik leer mensen om te gaan met problemen, maar zelf heb ik erg last van de negativiteit in de wereld...


Wiebke Zumdick - 17 oktober 2019

Zeer leuke actie! Het is niet alleen belangrijk waar we ons buik maar ook waar wij ons brein mee voeden. Ik ben heel nieuwsgierig in het boek!


Leonie - 17 oktober 2019

Interessant!


Ans Janssen - 17 oktober 2019

Vanmiddag toevallig nog een diepgaand gesprek gehad met iemand over dit onderwerp en dat we in deze tijd overspoeld worden met ‘negatieve’ informatie waar we vroeger geen weet van hadden gehad. Dat werkt veel angst en boosheid in de hand. Super boeiend!


Hugo - 17 oktober 2019

Hoe mooi zou het zijn: zeven goed i.p.v. drie fout!


a van kastel - 17 oktober 2019

Het komt helaas steeds vaker voor, dat de vergrotende en/of overtreffende trappen niet meer worden gebruikt, maar vervangen worden door de constructie met "meer....." of "meest...." Ook hier: 'de meest veilige en welvarende periode' in plaats van 'veiligste en welvarendste periode'. En verderop 'meer constructieve manier van samenleven' in plaats van 'constructievere manier van samenleven'. Het zou fijn zijn, wanneer TOPP hier beter ('meer goed') op let.


Ilse - 17 oktober 2019

Dit boek staat al een tijdje op mijn lijstje om te gaan lezen. Hoe leuk als ik hem kan winnen en nadat ik hem heb gelezen weer iemand anders er blij mee kan maken :)


Ingeloes Bense - 17 oktober 2019

Jammer dat jullie er maar 5 weggeven:) Lijkt me mooi boek


Leonie - 17 oktober 2019

Goed dat er een keer aandacht is voor de negativiteitswaan en de openingen die ontstaan door oog te hebben voor de positiviteitsrealiteit!


Koen Van de Wiele - 17 oktober 2019

Een positief verrijkende manier om met onze neiging tot negativiteit om te gaan. Dat herkennen en begripvol kunnen transformeren, zonder nog verder in de waan van de dag verstrikt te geraken. Een boek om onze krachten terug in balans te brengen. Eindelijk de waan van de baan! :-))


Ron Doets - 17 oktober 2019

Lijkt me fantastisch boek om eens grondig te lezen, ben erg benieuwd of ik met collega's en studenten in het MBO ook het tij kan keren !


Lucy Spoelstra - 17 oktober 2019

Dit lijkt een belangrijk thema om toe te voegen aan de Cursus Gelukskunde, die ik al jaren geef.


COUTTREEL CHRIS - 17 oktober 2019

Zware depressie doorgemaakt - rest mij nog het negatief denkpatroon dat me steeds weer naar beneden haalt - probeer via 'alle' kanalen te begrijpen waarom en er iets aan te doen, zodat qua gedachten het tij een beetje kan keren en ik iets of veel positiever in het leven sta.


reina abbink - 17 oktober 2019

Beste, Ik ben bijzonder geboeid door de wetenschappelijke benadering, die in dit boek terug te vinden lijkt te zijn. Hopelijk wordt ik eens uitgekozen? :-) Dankjewel alvast


wj.vanstee - 17 oktober 2019

Heel interessant om het eens anders te bestuderen


Jacques Vis - 17 oktober 2019

Een prima bijdrage om het hardnekkige tij te keren!


Willem Brussee - 17 oktober 2019

:-) zelf ben ik niet altijd de positivo in het werk en thuis. Wil graag veranderen, dan ben ik ook prettiger voor anderen.


Herma de Jong - 17 oktober 2019

Negativiteit lijkt besmettelijk, ik wil graag weten wat ik kan doen om dit om te buigen naar meer positiviteit


Wendy Meijer - 17 oktober 2019

Kijken vanuit wat werkt en goed gaat, dat bekrachtigen en juist daar meer van willen:-) Wat een ruimte en creativiteit geeft dat. Fijn dat dit boek er nu ook is om vanuit hersenwetenschappen en psychologische aspecten uitgelegd te krijgen waarom we dit niet zomaar doen terwijl we ook allemaal voelen dat het tijd wordt om het anders doen met elkaar.


Annette van der Velde - 17 oktober 2019

Het blijft een uitdaging om positief te blijven. Mijn instelling is van nature positief maar ik merk dat ik mij soms mee laat slepen in negativiteit. Ik heb dan ook af en toe een congres nodig over positieve psychologie maar ook boeken om mijn positiviteit weer op te schudden.


Dave - 17 oktober 2019

Als positivo ben ik zeer geïnteresseerd in dit boek!


Esther Lageweg - 17 oktober 2019

Als jongerenwerker help ik graag burnouts voorkomen bij mensen - ik breng ze graag vaardigheden en een levenshouding toe waar ze hun leven lang profijt van hebben. Dit boek win ik dus graag!


Anita - 17 oktober 2019

Interessant en herkenbaar item!


Ben Dekker - 17 oktober 2019

Dit exemplaar zal een mooie aanvulling zijn en waarin ik mij nog kan verdiepen in deze 'mania'


Wendi van Voorst - 17 oktober 2019

Sinds het voorjaar ben ik in het kader van omscholing en verder kijken dan je neus lang is mijn eerste stappen aan het zetten op het pad van de positieve psychologie. Ik ben gretig, dus ook naar dit boek!


Irma Kloezen - 17 oktober 2019

ik zou middels mijn training en coaching graag willen bijdragen aan een meer constructieve samenleving, weg met zoveel negativiteit, meer gebalanceerd en genuanceerd, zou graag het boek willen ontvangen :-)


Emy van der Pal - 17 oktober 2019

Als coach van MBO-docenten ben ik benieuwd naar bewegingen naar een nieuwe constructieve manier van samenleven. Ik zou hierin nog wel wat handvatten kunnen gebruiken.


Gert Schaap - 17 oktober 2019

Het boek zal een fontein van de nieuwste informatie en inzichten zijn op onderhavige thematiek. Echter, de realiteit leert dat het leven niet altijd fijne en gemakkelijk is. En als we dan maar blijven drammen op het ‘gelukkig moeten zijn’ dan gaat de inhoud van het boek ons niet verder helpen. Pluk de dag zoals die komt en morgen is er weer een nieuwe dag, en zo niet dan hoef je je er niet verder zorgen over te maken... De overdreven aandacht voor Geluk is een opgeklopte hype die leidt (lijdt?) tot veel ongelukkige mensen...


Richard - 17 oktober 2019

Top! Mooi dat we wetenschappelijke inzichten kunnen gebruiken om deze tendens ten positieve te keren. Ik kom graag in aanmerking voor een exemplaar.


Carl Callewaert - 17 oktober 2019

Ik heb het gevoel dat lezen over negativiteit positief kan werken voor mij ;-)


Anieke - 17 oktober 2019

Herkenbaar! Zowel bij mezelf als om me heen. Door dit soort onderwerpen wordt de wereldverbeteraar in mij getriggerd, hoe mooi zou het zijn om dat te kunnen veranderen. Erg benieuwd wat de wetenschap hier over zegt.


Angelique - 17 oktober 2019

Wat een verfrissing om hier over te lezen. In het onderwijs is de tweestrijd duidelijk te merken. Enerzijds wordt de leerlingen verteld dat je fouten mag maken, anderzijds worden onvoldoendes vol in de schijnwerpers gezet. En zo ook op de werkvloer. We willen wel alleen de weg 'hoe' moet nog ontdekt worden.


Dunya Vermaat - 17 oktober 2019

In het kader van zorg voor de medewerker en eigen regie over welzijn en balans op alle leefgebieden zou ik heel graag dit boek ontvangen :-)


Linda van Tuyl - 17 oktober 2019

De titel van het boek Negativiteit Mania lokt uit tot lezen. Ik heb er zin in om er snel aan te beginnen! En als dat gratis kan - altijd fijn :)


Melissa - 17 oktober 2019

Mijzelf de afgelopen periode veel te weinig de tijd gegund om een boek te lezen . Dit boek lijkt me een goede om weer eens echt goed voor te gaan zitten. Ik kom zowel in werk als persoonlijke sfeer veelvuldig negativiteitsdenken tegen en, eerlijk gezegd ;), betrap ik me er zelf ook wel eens op. Als ik hem uit heb, zal ik hem doorgeven aan de volgende (gedeeltelijke) negativiteitsdenker. Dat wordt mega interessant!


Rini Nieuwkamer - 17 oktober 2019

Erg geïnteresseerd en nieuwsgierig


Ivonne - 17 oktober 2019

Positief nieuws is inderdaad met een zoeklampje te vinden. Maar wie dat doet, is zeker in deze periode van het jaar (de dagen worden immers donkerder) wat minder ingesteld op sombere gedachtes en ziet hoopvoller de toekomst tegemoet! Schenk iedere dag iemand een glimlach, dan krijg je er ook 1 terug.


Marieke Brands - 17 oktober 2019

Lijkt me superinteressant! Kom beroepshalve regelmatig mensen tegen die in die negativiteits-modus staan en leuk om extra/nieuwe tools te vinden om daar een positieve draai aan te geven.


Edith - 17 oktober 2019

Ik ben veel met dit onderwerp bezig. Ik zou de info goed kunnen gebruiken zeker om er voor te zorgen dat de nieuwe generatie de kracht van positieve psychologie leert kennen en De de negativiteits manie gekeerd kan worden. Hartelijke groet Edith


Sonja Brussee - 17 oktober 2019

Heerlijk om te lezen: een boek dat de negativiteit ombuigt naar positiviteit. Ik ervaar, dat ik al blij word bij het lezen van dit artikel.


arno ekkelkamp - 17 oktober 2019

Interessant item


margot - 17 oktober 2019

een lastige weg maar de moeite waard! ik hoop dat ik veel informatie uit het boek in mijn lessen aan volwassene door kan geven!


Mirjam Bisschop - 17 oktober 2019

Zo goed om dit onder de aandacht te brengen.


m.willems - 17 oktober 2019

Ik zou heel graag mee willen doen om het negatieve tij te keren. Fijn om hier meer over te lezen.

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.