maandag 15 januari 2024

Wordt een optimist minder vrolijk door samen te leven met een pessimist?

Personen die veel tijd met elkaar doorbrengen lijken steeds meer op elkaar. Maar wat als de ene optimistisch in het leven staat en de ander ronduit pessimistisch? Wordt een eeuwige positivo dan een zwartkijker of kikkert de ander net op van al dat enthousiasme? Een nieuwe studie brengt duidelijkheid.

Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak lijken op de persoon met wie ze veel tijd doorbrengen. Zelfs vreemden hebben de neiging elkaars bewegingen en uitdrukkingen na te bootsen. Meer nog: Eerdere studies hebben aangetoond dat de hartslag of hersengolven van vrienden, vreemden en geliefden vaak synchroon lopen. Nu wilde Olga Stavrova, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Lübeck in Duitsland, weten welke persoon in een relatie meer op de andere gaat lijken. Of concreter: als een gelukkig en een minder happy persoon daten, wordt de gelukkigste mens dan meegesleurd in de ongelukkigere leefwereld van de ander of is het net andersom?

Om dat te achterhalen, analyseerde Stavrova gegevens van ruim 20.000 Duitse en Nederlandse koppels die respectievelijk 37 en 14 jaar werden gevolgd. Ze focuste zich tijdens haar onderzoek specifiek op geliefden die in het begin van hun relatie verschilden qua welzijn. Wat blijkt? Als een van beiden aangeeft gelukkiger te zijn dan de ander, gaat het op termijn slechter met het mentaal welbevinden van de persoon in kwestie. De ongelukkigere partner in de relatie kan dankzij de optimist aan zijn of haar zijde dan weer een kleine toename in geluk ervaren, maar vaak verbetert de stemming helemaal niet. De dip die de gelukkigste persoon ervaart is trouwens altijd groter dan een gelukmakende boost bij de ontevreden partner.

Stavrova zei dat de bevindingen waarschijnlijk voortkomen uit het soort interacties dat koppels hebben. Mensen delen hun dagelijkse belevenissen meestal met hun partner. Als de een altijd negatief is, kan dat de ander naar beneden halen. Een ander onderzoek wijst bovendien uit dat negatieve emoties vaker worden geuit dan positieve ervaringen.

De onderzoekster beklemtoont dat je minder positief ingestelde mensen niet moet mijden. “Het kan geen kwaad om je ervan bewust te zijn dat dit na verloop van tijd wellicht invloed zal hebben op jezelf en jullie als koppel. Maar als stel geef je samen betekenis aan de wereld, in goede en slechtere tijden”, aldus Stavrova. In je zoektocht naar liefde streven naar een partner die altijd het zonnetje in huis is, hoeft ook niet. “Een partner met een veerkrachtig temperament is wellicht veel belangrijker voor een goede levenskwaliteit.” (bron: Nieuwsblad)

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.