Jan Taal | Imaginatie en creatieve expressie bij kanker en chronische ziekte

Voor het mobiliseren van innerlijke krachten bij ziekte zijn verbeelding en creativiteit bij uitstek geschikt. Zij bieden een medium voor het irrationele zelf, voor het gevoelsleven en voor de verwerking van alles wat de ziekte en de behandelingen met zich meebrengen. Maar bovenal geven zij de persoon adequate middelen in handen om draag- en veerkracht te ontwikkelen.

Teneinde het beeldend vermogen in te zetten om de draag- en veerkracht te versterken is de verbeeldingstoolkit ontwikkeld, die tot doel heeft imaginatie en creatieve expressie laagdrempelig beschikbaar te maken voor een breed publiek. Het ‘gereedschap’ in de verbeeldingstoolkit bestaat uit een breed spectrum aan laagdrempelige verbeeldingsoefeningen en creatief materiaal, o.m. audio-oefeningen, symboolkaarten, schrijf- en tekenmateriaal , klei, film en muziek en het cursusboek. In de sessie worden casuïstiek en de bevindingen van onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit voor Humanistiek gepresenteerd. Tevens wordt een creatieve imaginatie oefening met de deelnemers uitgevoerd.

Jan Taal (1949) is sinds 1980 werkzaam als gz- en eerstelijnspsycholoog en opleider in Amsterdam en is gepassioneerd ontwikkelaar van imaginatie. De innerlijke beeldenwereld is volgens hem de centrale arena voor therapie en identiteitsvorming. Hij leidt het trainingprogramma van de School voor Imaginatie sinds 1985. Voorafgaande aan klinische psychologie studeerde Jan cultureel antropologie en deed veldonderzoek in Afghanistan, Pakistan, India en Nepal. Hij verdiepte zich in spirituele tradities, Jungiaanse psychologie en werd in Psychosynthese opgeleid in Nederland en Italië. In 1997 was Jan initiatiefnemer en voorzitter van Kanker in Beeld, de stichting die creatieve verwerking landelijk op de agenda heeft gezet. Hij organiseerde i.s.m. KWF/Kankerbestrijding twee grote manifestaties over creatieve verwerking in de Oude Kerk in Amsterdam. Teneinde de mogelijkheden van imaginatie en creativiteit voor mensen met ziekte laagdrempelig beschikbaar te maken voor in de mainstream ontwikkelde Jan de Verbeeldingstoolkit. Motto van deze missie is ‘Mobiliseer je innerlijke krachten’.

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.