Menno de Bree | Aristoteles vs de moderne gezondheidsdenkers: 1-0

Soms zou het wel handig zijn als er iets meer cultuurgeschiedenis in de zorgopleidingen zat. Heel veel 'nieuwe' concepten (denk aan competentiedenken, professionaliteit, mindfulness én positieve gezondheid) kennen hun voorlopers in klassiek Grieks-Romeins denken, met dit verschil dat, vergeleken met het origineel, onze huidige denkbeelden vaak de allure hebben van een kleffe magnetronmaaltijd. 

In deze lezing probeert Menno de Bree dat te laten zien door het mensbeeld van positieve gezondheidsdenkers met dat van Aristoteles te vergelijken. Hij zal proberen te laten zien dat de ideeën van Aristoteles coherenter en consequenter zijn uitgewerkt, en dat de kritiek op het denken van Aristoteles ook relevant is voor de beoordeling van 'positieve gezondheid'. 

Menno de Bree (1974) studeerde filosofie, en werkte voor Heineken en Nyenrode. Sinds 2003 verzorgt hij filosofie- en ethiekcolleges aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, waarvoor hij enkele onderwijsawards mocht ontvangen. Daarnaast verzorgt hij vanuit zijn bedrijf Menno Denkt denktrainingen (argumentatietraining, moreel beraad) en filosofiecursussen voor zorgprofessionals (o.a. voor Brainfeed.nl), is hij docent bij The School of Life, en verschijnt er elke zaterdag een column van zijn hand in het Financieele Dagblad. 

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.