maandag 13 januari 2020

Waarom 'jezelf zijn' problematisch is wanneer je een psychiatrische diagnose hebt

Het ontvangen van een psychiatrische diagnose kan iemands zelfbeeld op losse schroeven zetten. Opeens is de vraag ‘wie ben ik?’ weer actueel, en moet je nadenken over hoe jij je verhoudt tot je stoornis. Wellicht ‘voel je je niet jezelf’ en heb je andere gedachten en gevoelens dan voorheen.

Misschien behandelen mensen je anders nu je een mentale stoornis hebt. En wat ‘is’ een mentale stoornis eigenlijk? Roy Dings levert in zijn filosofisch proefschrift een belangrijke bijdrage aan het verhelderen van dit soort complexe vragen. Enerzijds door een conceptueel kader te schetsen waarbinnen we op een coherente manier kunnen nadenken over wat het betekent om ‘jezelf te zijn’; een conceptueel kader dat aansluit bij inzichten uit de fenomenologie en de psychologie. Anderzijds door de conceptuele, epistemologische, sociale en talige obstakels te identificeren die uniek zijn aan de psychiatrische context en die het daarin zo lastig maken om duidelijkheid te krijgen over ‘wie je bent’. (bron: Radboud Universiteit Nijmegen)

Not being oneself? Self-ambiguity in the context of mental disorder. Promotie Roy Dings, 8 januari 2020. Raboud Universiteit Nijmegen.


Geef hieronder uw reactie op dit nieuwsitem

Leave this one empty:
Naam:
Don't fill in data here:
Reactie:
Don't put anythin in here:
CAPTCHA Image
Neem de code over

Senay Taymaz - 16 januari 2020

Hai, Jezelf zijn lukt in bepaalde culturen heel moeilijk. Helaas zie ik regelmatig dat in Nederland opgroeiende kinderen van buitenlandse ouders, bij het opvoeden hun kinderen te weinig zien als een unieke, mooi en bijzonder individu, met alle meegekregen kenmerken. Maar zien als een statussymbool voor ouders, waarmee ouders hun eigen 'ouder imago' veilig willen stellen. En de problemen die ze bij de opvoeding ervaren kunnen wegpraten of toeschrijven aan anderen of omstandigheden..... Dit creƫert allerlei emotionele en psychische problemen bij jongeren, die toch al te kampen hebben met multiculturele druk... en een social media tijdperk waarin jezelf zijn een belangrijk item is.

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.