maandag 04 december 2017

Congresverslag Positieve Gezondheid 1 december 2017

Afgelopen vrijdag 1 december vond er in de Reehorst in Ede-Wageningen het congres Positieve Gezondheid plaats. Op deze dag werd Positieve Gezondheid vanuit de huidige inzichten en toepassingen bekeken. Daarnaast was er een informatiemarkt waar men kennis kon maken met verscheidene werkvelden die een bijdrage kunnen leveren aan de positieve gezondheid. 

Programma

Lezingen
Na de opening door Anje-Marijcke van Boxtel volgden er meerdere lezingen van Jan Walburg, Carl Verheijen, Aukje Nauta en Semiha Denktas. Positieve gezondheid werd vanuit verschillende benaderingen belicht, met de gemeenschappelijke focus om positieve gezondheid bij mensen te laten toenemen. Door bijvoorbeeld het welbevinden te vergroten en mensen te laten participeren of door een paradigma shift van de-medicalisering. Maar ook vanuit de invloeden van de omgeving, zoals op de werkplek of in de verschillende omstandigheden waarin men leeft, door bijvoorbeeld het gebruik van ‘nudging’. Ik vond het erg boeiend en verassend om naar al deze verschillende visies en praktijkvoorbeelden te luisteren.

Workshops
Na de gezonde lunch, het rondlopen en netwerken op de informatiemarkt kon men deelnemen aan workshops met verschillende toepassingen gerelateerd aan positieve gezondheid. Er werden acht verschillende workshops aangeboden waar je twee van kon volgen.

Zelf had ik gekozen voor de workshop van Jan Taal over imaginatie en creatieve expressie bij kanker en chronische ziekte. Na een uitleg over de verbeeldingstoolkit konden we zelf aan de slag met creatieve imaginatie oefening. Ik heb verschillende golven getekend naar aanleiding van een afbeelding die ik had gekozen als bron voor de imaginatie(surfer in de golven). Wel leuk om te zien dat uitdrukking geven aan het beeld dat aansloot bij mijn innerlijke beleving, het makkelijker maakte om de betekenis ervan aan mezelf uit te leggen. Ik ben kennelijk een type met meerdere ‘golven’; nu nog opletten dat ik niet teveel golven tegelijk pak.

De tweede workshop die ik volgde was die van Fredrike Bannink en Pieter Jansen over positieve gezondheidszorg. Ze hebben onlangs een boek uitgegeven: Positieve Gezondheidszorg, oplossingsgericht werken in de huisartsenpraktijk. Aan de hand van dit boek werd de toepassing van oplossingsgericht werken meer uitgediept en hoe dit te gebruiken in de behandeling van cliënten in de gezondheidszorg. Bannink & Jansen stellen dat positieve gezondheid beter gezien kan worden als een vermogen om zich aan te passen en de eigen regie te voeren in het licht van de dynamiek van het leven. Daarnaast zijn ze van mening dat je als behandelaar beter de focus kan leggen op de gewenste toekomst, stel vragen in plaats van geven van adviezen, zoals de vraag: ‘wat werkt al?’. Een heel motiverende en enthousiaste lezing. Wil je hier meer over weten kun je op de door hun onlangs gelanceerde website kijken.

Afsluiting
Na de workshops was er nog de afsluitende lezing van Menno de Bree over Aristoteles versus de moderne gezondheidsdenkers: Iedereen kwam wat murw (van alle opgedane kennis) binnen in de grote zaal maar de Bree had de zaal snel op zijn hand en dus waren we weer wakker Met zijn totaal andere, vernieuwende en vooral minder positieve kijk op de positieve gezondheid werden menige breinen weer geactiveerd. Met sjeu en humor kregen we een update over Aristoteles en onze mate van ‘gelukt’ zijn- van de functie van plant (kasplantje), als dier (primaire zaken alsook ‘chillen’) en als mens (geluk is niet hetzelfde als gelukt zijn)-. Daarnaast kregen we een behoorlijk ‘anti-opbeurende’ weergave te zien van onze levensloop, die op de lachspieren werkte van de zaal. Het schudde me wel weer even wakker na al dat ‘positieve’ van de dag. Ik had de indruk niet de enige te zijn. Erg leuk, uitdagend en misschien ook wel gedurfd van de organisatie om met de lezing van de Bree af te sluiten. De wat meer deprimerende inslag van deze lezing (zie foto) maakte wel dat de meeste deelnemers wel toe waren aan een borrel. 

Het was een mooie, leerzame, leuke en gezellig dag met een gevarieerd en uitgebreid programma.

 

Mo Landsman, studente Master Klinische Psychologie aan de Open Universiteit
www.chronisch-flexibel.nl

 

Over de auteur: Mo Landsman


    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.